jak zrobic syrop z cebuli

Syrop z cebuli

Z każdym dniem robi się coraz chłodniej, więc sezon zachorowań nie ubłagalnie nadchodzi. W walce z przeziębieniem pomoże tani i bardzo prosty w przygotowaniu syrop z cebuli. Przygotowywały go nasze babcie. Przez jednych doceniany, przez drugich znienawidzony. Jak go zrobić?

Potrzebne:

1 cebula

2 łyżki cukru/miodu/soku malinowego/innego słodzika

średni słoik

Opcjonalnie:

1 łyżeczka soku z cytryny

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Obraną cebulę pokrój w kostkę (kostka nie musi być drobna).

  2. Cebulę przełóż do słoika i dodaj słodziwo  (opcjonalnie dodaj sok z cytryny lub przeciśnięty przez praskę czosnek).

  3. Zakręć słoik i potrząśnij by składniki się zmieszały.

  4. Odczekaj kilka godzin. Po tym czasie na dnie zbierze się syrop, który będzie można wypić.

Syrop przechowuj w zamkniętym słoiku, w chłodnym i zacienionym miejscu. Wykorzystaj w ciągu kilku dni.

Próbowaliście syropu z cebuli?

UWAGA! Nie jestem lekarzem. Przedstawione rady nie są poradą medyczną. Treść wpisu ma charakter informacyjny i nie zastępuje wizyty u lekarza. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie lub zrozumienie.

 

Zdjęcie  Caroline Attwood naUnsplash

Dodaj komentarz